Je huis: besparen op energie en water

Besparen is al wat de klok slaat tegenwoordig en je zou voor minder in deze tijden van crisis en economische flops. Wil ook jij besparen in je eigen woonst, maar weet je niet precies hoe je hieraan moet beginnen en waar je precies op kan letten? Dan vind je hieronder alvast enkele tips en weetjes terug!

Besparen op water – Enkele must do's!

Jezelf en je gezin verbruiken tezamen zo'n 80% warm water per dag, wat een enorm energieverbruik met zich meebrengt. Het is bijgevolg onnodig te melden dat het bijzonder aan te raden is om toch te trachten te besparen op je waterverbruik.

Wat betreft je douche/bad, kan je ervoor opteren om een spaardouchekop te plaatsen. Geen nood, het verschil zal je niet voelen, tenzij in je uiteindelijk rekeningen, want je bespaart hiermee zo'n 40% uit in vergelijking met een bad! Verder kan je ook kiezen om wat meer de douche te gebruiken in plaats van je bad, aangezien een bad veel meer water vereist: zo'n 13 emmers voor een bad tegenover 5 voor een douche! Er zijn ook enkele kleinere zaken in je badkamer waarop je kan letten, zoals het niet laten stormen van water tijdens de momenten dat je je tanden poetst, want dit is pure verspilling, gezien je dit water helemaal niet benut.

Wat betreft je boiler zijn er ook enkele opties om te overwegen. Zo kan jij bij voorkeur het beste opteren voor een boiler op aardgas, aangezien deze maar liefst bij de helft verbruikt dan een variant zoals deze op elektriciteit! Heb je een elektrische keukenboiler? Dan kan je er te allen tijde een timer op plaatsen: dit laat toe om hem tijdens de nachtelijke uren uit te laten; 's nachts heb je immers geen warm water nodig!

Algemeen besparen op energie – Iedereen kan het!

Eerst en vooral kan je besparen op je verlichting in je woonst. Vervang de nog eventueel aanwezige gloeilampen (die nu reeds verboden zijn in Europa) door spaarlampen of zelfs door LED-lampen, vooral op de plaatsen waar jij en je gezin zich het vaakst bevinden. Heb je (eco-)halogeenlampen? Dan nog zijn de spaar- en LED-lampen voordeliger! Het allerbelangrijkste van al is dat je natuurlijk niet onnodig verlichting gaat aansteken en dat je deze ook altijd uitdoet, wanneer je het vertrek in kwestie verlaat.

Wat betreft de verwarming in je huis zijn er ook een paar weetjes. Zo kan je het best opteren voor een kamerthermostaat en dit in combinatie met thermostatische kranen op elk aanwezig verwarmingselement en met een tijdinstelling. Dit laat je immers toe om elke ruimte te voorzien van een aangepaste kamertemperatuur en dit volgens bepaalde tijdstippen van de dag. Wil je je woonkamer voornamelijk 's avonds voorzien van die gezellige warmte? Geen probleem! Verder dien je er ook op te letten dat je je verwarming 's nachts op nachtstand plaatst: een ware besparing voor uw portefeuille!

De regel meten is weten is wel degelijk van toepassing op je energieverbruik. Zo kan je ervoor zorgen dat je regelmatig je meterstanden noteert, zodat je een inzicht krijgt in wanneer die energievreters nu precies optreden. Wil je hiervoor een hulpmiddel? Dan kan je steeds opteren voor de plaatsing van een energieverbruiksmeter: dit is een toestelletje dat middenin het toestel in kwestie en het stopcontact wordt geplaatst, zodat je reeds na een paar dagen te weten kan komen of je te maken hebt met een grote energieverbruiker of niet.