Het belang van een goed budgetplan voor je gezin

Het komt wel vaker voor: jijzelf – en misschien ook je partner – hebt een mooi loon, maar je lijkt er maar niet in te slagen maandelijks een mooi bedrag opzij te zetten en/of om te besparen op je totale budget. Hoe los je dit precies op en wat kan je allemaal ondernemen om hier voor eens en voor altijd verandering in te brengen? Hieronder vind je alvast enkele weetjes om een perfect budgetplan te bekomen.

Een gezinsbudgetplan – Waarom?

Een budgetplan is van uiterst belang voor u en uw gezin. Waarom? Wel, om net een klare kijk te hebben op jullie totale financiële plaatje. Een budgetplan laat je toe om met een kritisch oog je inkomsten en uitgaven onder de loep te nemen, zodat je eventueel wijzigingen kan doorvoeren waar jullie dit nodig achten. Inzicht in de financiële situatie van je huis en thuis is een noodzaak om een correcte levensstijl hanteren.

familiebudget

Maak de optelsom van je inkomsten

Om aan een budgetplan te beginnen dien je allereerst een inventaris maken van de cashflow van jezelf en je gezinsleden. Tel zo bijvoorbeeld eerst de totale inkomsten op. Je inkomsten kan je berekenen op een aantal belangrijke bronnen, als loonbriefjes, belastingaangiftes, eventuele attesten van je kinderbijslag, maaltijdcheques, eventuele premies en ga zo maar verder. Daarna kan je bekijken naar waar je uitgaven precies gaan.

Beheer je uitgaven

Om je uitgaven echt te kunnen doorlichten kan je je gezin raadplegen. Je kan hen bijvoorbeeld vragen om een maand lang alle mogelijke aankoopbonnen bij te houden, dewelke kunnen terugslaan op bijvoorbeeld een aankoop in een supermarkt, in een apotheker of in een kledingzaak. Verder kan je ook een inzicht bekomen in de lopende maandelijkse vaste kosten. Denk hierbij maar aan de regelmatige kosten van een afbetaling, elektriciteit, water, gas, eventuele abonnementen enzoverder.. Trek dit bedrag af van je totale inkomsten en zo bekom je een inzicht in je vrijheid wat betreft je financiële plaatje. Lukt het echt niet zelf? Op deze site kan je nog wat praktische tips vinden om hulp te zoeken en te krijgen!

Stel een gezinsdoel op

Eens je een overzicht hebt van het inkomsten- en uitgavenpatroon van je gezin, is het ook relatief eenvoudig om bepaalde doelen op te stellen. Zo kan je bepalen hoeveel je precies kan sparen. Heb je een bedrag voor ogen? Probeer dit dan elke maand opnieuw te storten op je (veilige!) spaarrekening en voorkom dat je deze bron aanspreekt voor bepaalde kosten. Dien je dit toch te doen, dan is je budgetplan nog niet op punt en dien je hieraan te sleutelen. Weet wel dat je steeds rekening dient te houden met eventuele onvoorziene kosten, zoals het stukgaan van een vaatwasmachine. Wees dus niet te streng bij het maken van je gezinsbudgetplan, zodat deze ook op lange termijn vol te houden is!