Schulden: goede versus slechte schulden

Schulden. Hoe vaak je het woord ook hardop zegt, het heeft altijd weer een pejoratieve bijklank. En geef toe: elke keer je iemand anders dit woord hoort uitspreken, stijgt ook bij jezelf een negatieve gedachte op. Maar… schulden zijn heus niet altijd zo verschrikkelijk slecht en misdadig als iedereen denkt!

Een schuld kan namelijk ook voortkomen uit iets anders buiten het slecht beheren van het geld op je rekeningen. Het kan uit iets anders ontspruiten dan uit bijvoorbeeld een liefde voor gokken of uit een dure hobby als elk weekend erop uit trekken om te gaan winkelen in dure boetiekjes. Meer zelfs: schulden hebben, dient op zich niet echt een probleem te vormen voor jou en/of je gezin. Tenzij (een deel van) je inkomen op een dag wegvalt, zodat je deze schulden niet meer tegemoet kan komen. Dan pas heb je een probleem.

Nu is er zoiets als een onderscheid tussen goede schulden en slechte schulden. Wat zijn ze precies en hoe dien je hiermee om te gaan? Hieronder vind je alvast meer informatie terug over beide types schulden.

Goede schulden – Positive thinking!

Een woning huren, laat staan kopen, is de dag van vandaag niet al te gemakkelijk meer. Als alleenstaande is dit zelfs haast onmogelijk! En gezien de huidige maatschappij en haar economische situatie – denk maar aan de stijging van de prijzen van huizen en de rentevoeten – vormt een investering vaak de enige oplossing. En zelfs dan nog moet je samen met je gezin gemiddeld 25 jaar blijven afbetalen om je woonst gefinancierd te krijgen! Maar je dient nu eenmaal een dak boven je hoofd te hebben, dus maak die ene grote investering dan ook de moeite waard! Bovendien wordt ook wel eens beweerd dat de aankoop van een huis de beste manier is om aan pensioensparen te doen, aangezien de betaling van een maandelijkse huurprijs niet veel heel zal laten van dat pensioen!

Nu gaat dergelijke investering ook samen met een lening en dus ook zogenaamde schulden aan je bank. Maar… je huis zal normaal gezien niet in waarde dalen, zodat het achteraf nog steeds van dienst kan zijn en zijn nut kan bewijzen. Deze schulden worden bijgevolg als goede schulden beschouwd, aangezien ze "van nut" zijn.

Slechte schulden – De boosdoeners voor je portefeuille

Je raad het al: slechte schulden worden vooraf gegaan door overbodige luxueuze aankopen, aankopen die absoluut niet nodig waren. Denk bijvoorbeeld maar aan een nog groter televisiescherm of nogmaals een nieuwe, dure wagen. Bij dergelijke aankopen dien je je toch echt af te vragen of ze wel degelijk nodig zijn. Zijn ze noodzakelijk of kan je ze toch vermijden? En zo niet, zijn er geen goedkopere alternatieven op de markt te vinden?

Hoe dan ook, dergelijke aankopen worden vaak verricht aan de hand van kredietkaarten of aan de hand van de gekende winkelkredieten. Deze zijn op de wereld gebracht om je het leven wat makkelijker te maken, maar er wordt ook iets te vaak gebruik van gemaakt dan oorspronkelijk de bedoeling was. Gebruik ze alleen wanneer dit nodig is, zoals in het buitenland. Bovendien maken ze ook dat je het totale overzicht van je cashflow uit het zicht verliest en je je ongewild in de schulden gaat werken, de zogenaamde slechte schulden.

Vergeet nooit de slogan: "Geld Lenen Kost Ook Geld!".